Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Profesorul Vasile Pasailă s-a născut la 13 septembrie 1950 în comuna Straja, județul Suceava din părinții Voichița Pasailă, născută Cotos și Dimitrie Pasailă.
A urmat Școala Elementară la Straja (1957-1965) și Liceul de Cultură Generală în Vicovu de Sus (1965-1969).
Între anii 1969-1973 a frecventat cursurile Faculății de Istorie-Filosofie a Universității Al. I. Cuza – Iași, absolvită în 1973.
Prin repartiție ministerială (1973), a primit postul de asistent universitar la Academia de Studii Social – Politice Ștefan Gheorghiu – București, unde a funcționat ca asistent universitar și lector universitar până în 1990.
În 1990 s-a titularizat ca profesor de istorie, gradul I, în învățământul preuniversitar, la Liceul Pedagogic (azi Colegiul Național Elena Cuza) -București, instituție în care activează și în prezent.
Doctor în istorie din 1996.
Profesor asociat sau profesor colaborator la mai multe instituții de învățâmânt din București: Școala Națională de Studii Politice și Administrative; Universitatea Spiru Haret; Universitatea Media, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București; Academia Diplomatică.
În prezent este profesor colaborator la Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Departamentul pentru Învățământul Primar și Preșcolar.
Este autor al mai multor lucrări, studii și articole de specialitate, dintre care, mai importante sunt: Presa în istoria modernă a românilor (2004); Didactica istoriei pentru învățământul primar (2005, 2008); Straja. Vatră de istorie bucovineană din Valea Sucevei (2009).